Monday, October 13, 2008

cerita filem

Semalam gi open house kat dengkil, sambil beraya tgk skali anak member ni yg baru selesai pembedahan..
sian lak bile tgk baby yg dok nangis tak henti sbb sakit..cam citer ahmad albab lak..
isk sedih tul bile mengenang nasib memasing..
berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul..semoga mereka tabah menghadapi ujian ilahi..amiin

sbenarnya post kali ni pasal cerita or filem yg aku tengok lately ni..
lepas beraya aritu..aku ngan erisa gi la layan filem 'KAMI'..
cerite ni aku rasa parents2 sume kene tgk, coz inilah reality budak2 skrg..dgn 'gig'nyer, drug dll...
sangat menakutkan jika tidak dibendung dan diawasi..
mmg betul experience is the best teacher..but guidance is very important too bg aku..

citer pasal filem lagi..filem 'Ayat-Ayat Cinta' yg disiarkan pd jumaat aritu di TV3, filem raya yg ku tunggu2 sejak promonye keluar..(walaupun dah tengok filem and baca novel sblmnya)..jalan cerita dalam filem dan novel agak berbeza tp kedua-duanya tetap menarik bagiku..mmg menyentuh jiwa dgn kisah cinta yg dipaparkan..
tp bagi aku bukan kisah cinta fahri & aisha yg menarik perhatian ku..
tapi kisah cinta pada yg Esa dan agama yg satu..ketakwaan dan keimanan diuji, dihadapi dgn penuh kesabaran dan keberanian walaupun hati tidak mengizinkan..
antara filem dan novel, aku lebih memilih novel..kerana isinya lebih menusuk kalbu..airmata ku berjujuran tatkala membacanya berbanding dgn menonton filem (mungkin kerana jln ceritanya aku tahu terlebih dahulu or pelakon yg memegang watak 'fahri' tidak memenuhi kriteria yg aku bayangkan hehe :P..) ..dlm fikiran ku alangkah bahagianya jika mendapat rahmat dan petunjuk seperti yg dialami maria..yup filem yg harus ditonton dan novel yg harus dibaca..

satu lagi cerita aku tgh layan ialah citer jepun 'CHANGE' lakonan Takuya (hero fav yg mesti tonton hehe..)..aku rasa cam nak suggest pada mereka yg skrg dok bz berkempen, tak kira ar apa jua bentuk pemilihan..mmg sesuai tgk citer ni..very interesting..camne cara dorang berkempen, handle situasi dan yg penting mereka betul2 menghargai penduduk/pengundi tu sendiri..memang ler kita tak bole samakan jepun dgn malaysia tapi apa salahnya kita amik 'dasar pandang ke timur' sebagai satu panduan..bende yg baik, tak salah utk kita ikuti, betul tak? hehe..

ok la takat ni wat arini...pd peminat Estranged, jangan lupa dapatkan 2nd album 'Remain Unknown' yg ori di pasaran mulai hari ni k ;)

2 comments:

lankapo said...

oo saya layan gak spearuh jek lah, wife pg layan, I am not single plak. dah lah tak best tiru plak tuh

dah baca novel, m m biasa lah novelnya mesti lagi best. lagi detail kan

nida said...

yup lankapo..
selamat membaca (wlpun enggak paham ;) hehe..)